We gaan bloggen! Het idee achter dit blog is dat het proces van idee naar werkelijkheid wordt beschreven, zodat je deze ervaring kan gebruiken voor latere ontwikkelingen. Het maakt in feite niet uit of je een idee zoals ideelen.nl uitwerkt, of dat je met bakcadeau.nl een business wil gaan opzetten. In beide gevallen zul je je moeten richten op zaken zoals de website, social media, promotie, klantcontact, webshop, betalen, etc. Het doel van dit blog is dat al deze punten voorbij gaan komen.

 

Het begint vaak met een idee. Je gaat daarmee aan de slag, je legt het voor aan vrienden en familie en je denkt er een tijdje over na. Je ziet er wel brood in (letterlijk en figuurlijk) en je besluit er werk van te maken. Maar dan begint het pas. Is je idee levensvatbaar? Is het kostendekkend, dan wel winstgevend? Wat wordt je verdienmodel? Heb je klanten nodig en hoe vind je die. En hoe behoud je ze? Hoe gaat dat logistiek in z'n werk? Hoe moet het eruit gaan zien? En zo kan je nog vele vragen en problemen opsommen waar je een antwoord op moet vinden voordat je überhaupt aan de slag kan gaan.

Op internet kan je vele antwoorden vinden en er zijn regelmatig beurzen en seminars over dit onderwerp. Allemaal erg nuttig en zinvol, maar de beste weg is toch echt wel zelf aan de slag gaan en zelf uitzoeken. Het is net als meerijden met iemand: als je daarna zelf de route moet afleggen weet je soms niet meer welke afslag je moet nemen. Dus: begin gewoon met het uitwerken van je idee. Hou het in het begin klein en richt je alleen op de kern activiteiten. Hou wel in je achterhoofd dat er in de toekomst wellicht allerlei nevenactiviteiten kunnen ontstaan, of dat van jouw eerste plan niets overblijft. Maar voorkom dat je 'verzuipt' in de zijstapjes en mogelijke opties voordat je überhaupt nog van start bet gegaan.

In de volgende blog gaan we eens kijken aan welke facetten aandacht moet worden besteed.